COLT 1911
Bu efsane silahı anlatmadan onu dizayn eden John Moses Browning'i tanıtarak girelim mevzuya...
Modern otomatik silahların babası sayılan John Moses Browning 23 Ocak 1855 Utah Eyaleti’ne bağlı Ogden’de doğdu. Başlangıçta uzun süre Winchester için çeşitli silahlar tasarladı. 1883den 1902 ye kadar Winchester için çalıştı. Bir anlaşmazlık sonucu Browning, ürettiği örnek silahları ve projeleri alıp Atlantik'in karşı kıyısına Belçika’ya geçti. Burada Liege yakınlarındaki Herstal’de FN’e (Fabrique Nationale) gitti.
FN yeni bir firmaydı ve yeni projelere müthiş bir ihtiyaç duyuyordu. İki taraf anlaştılar ve kısa sürede üretime geçtiler. Browning ilk modern yarı otomatik tabancayı burada tasarlamıştır. Model 1900 ve Model P35 High Power (yani meşhur 14'lü) de olmak üzere Colt 1911 e kadar birçok efsane silahı burada tasarladı. Browning yıllarca çeşitli silahlar üzerine çalıştıktan sonra 1926 da yine Liege’deki FN fabrikasında oğlu Val’in ofisinde kalp krizinden öldü. Adı “silah sanatının ustası” olarak tarihteki yerini aldı.
Tam bu sıralarda Browning, Colt için 38 Kalibre yarı otomatik tabancayı üretmişti bile. Amerikan Ordusu Browning’in tasarladığı bu silahı 45 Kalibre olarak üretmek üzere bazı silah üreticileri arasında ihale açtı. Bu süreç 1906 da başladı. İhaleye Colt, Luger, Savage, Knoble, Bergmann, White-Merrill ve Smith & Wesson katıldı. Amerikan ordusu bu markalarda üretilen tüm modelleri uzun süre test etti. Sonuçta seçim komitesi Colt’un ürettiği Modelin bu yarışmayı ve ihaleyi kazandığını açıkladı.
Browning silahları üzerinde çalışmayı sürdürdü. Ardından ani bir kararla tabancanın seri üretileceği Amerika’ya gitti. Hartford’daki Colt Fabrikasında teknisyen ve mühendislerle birlikte çalıştı. Tabancanın tüm testlerine katıldı, her parçanın üretimiyle yakından ilgilendi. Ve nihayet 3 Mart 1911 de tüm testler bitti ve seri üretime geçildi. Efsanevi modelin kodu 29 Mart 1911 de Colt 1911 olarak saptandı. Bu tabanca tüm Amerikan Silahlı Kuvvetleri’nin standart tabancası olarak belirlendi.
Ordu sadece 1912 den 1913 e kadar ki bir yılda 42.250 adet tabanca aldı. Tüm tabancaların üstüne “United States Property” yani “Amerikan malıdır” damgası basıldı.1914 de 1. Dünya Savaşı başladığında günde 1000 adet üretilen tabanca; 1918 de savaş sonuna doğru üretim günde 2.200 e kadar çıkmıştı. 2.Dünya Savaşı sonunda sadece Amerikan Ordusu, yaklaşık 1 milyon 1911 model tabanca almıştır.
.45 KALİBRE MERMİNİN SEÇİMİ
.45 Cal. Ya da 11.43 mm merminin otomatik silahlar için ne zaman ve niye üretildiğini anlatalım: 1900'lerin başında Amerikan Kuvvetleri Filipinler’de İspanyol ve Müslüman Morolara karşı savaşıyordu. O yıllarda Amerikan ordu tabancaları 38 kalibreydi (38.special değil) Ancak 38 kalibrelik mermi düşmanı durdurmaya yetmiyordu. Bunun üzerine Amerikan Komutanlığı Albay John Thomson’a .38 kalibreden daha etkili bir mermi üretmesini istedi. Ünlü Thomson Makineli Tabancalarının da babası olarak bilinen Albay Thomson arkadaşı Albay Louis A la Garde ile uzun süre çalışıp çeşitli testler yaptıktan sonra 230 grain ve 45 kalibrelik bir mermi üzerinde karar kıldılar. Bu çap kovboylar döneminde de kullanılmıştı (toplu Colt Peacemaker) Bu mermi Thomson ve M3A1 makineli tabancalarda da uzun süre kullanıldı. Halen de çok sayıda silahta kullanılmakta…
EFSANE SÜRÜYOR
31 Mayıs 1912 de orduya ilk teslimatı yapılan Colt 45, Birinci Dünya Savaşı’ndan da başarıyla çıktı. İkinci Dünya Savaşı başlarında ufak tefek değişikliğe uğradı. Colt 45 1911 A1 Government Modeli üretildi. Amerikan Ordusu sadece İkinci Dünya Savaşında 2 milyon 1911 modeli tabanca aldı.
Bir çok modeli ve türevi üretildi. 1980'lerde COLT MK IV-Serie 80 modeli çıktı. Bu seride sadece emniyet ve tetik sisteminde bazı değişiklikler yapıldı. Zaman içinde Colt 45’in bazı modelleri öne çıktı Colt 1911 A1 Government, Colt Combat Comander, Colt Officer, Gold Cup. Bu tiplerde ana gövde ayni olmakla beraber ihtiyaca göre boyutları ve bazı özellikleri değiştirildi ya da ilaveler (ayarlı gez özel arpacık) yapıldı. Officer bu modelin Compact (küçük) olanıdır.
DEV FİRMALAR DA YAPTI
1911 modelini sadece Colt olarak değil, Colt lisansıyla birçok Amerikan Firması; Remington, Novak, Smith&Wesson, ParaOrdnance, Springfield Armory, Wilson Combat ve Kimber de üretti. Bir ara Singer’de yaptı ve onun yaptığı en pahalı 1911 olarak satıldı. Amerika dışında da Yunanistan, Arjantin, İspanya, Kanada gibi ülkeler de 1911 i kendi markalarında ürettiler.
Ancak Colt 45 en ünlüsü olarak hafızalara yerleşti.Silahseverlerin rüyalarını süsleyen efsane tabanca olarak akıllarda kaldı.Mickey Spilanne’in ünlü polisiye romanı Mike Hammer’da Colt 45’in ününe ayrı bir ün kattı. Mike’ın 45'liği onun ayrılmaz bir parçasıydı. Mike 45 liği ile gangsterlere, haydutlara karşı amansız bir savaş veriyordu.
ACIMASIZ KATİLLERİN GANGSTERLERİN DE TERCİHİ
Colt 45 gizli servis ajanları, polisler, özel kuvvetler, özel güvenlik birimleri, ünlü gangsterler, halk düşmanı olarak bilinen ünlü katiller (Dillinger, Al Capone vs…) tarafından da uzun süre kullanıldı. Bu silah üzerine yazılmış çok sayıda kitap ve sayısız internet sayfası vardır. Hatta bazı meraklılar bu silahın bir tarikatını bile kurdular! Adı adı sanı bellisiz çok sayıda uyduruk marka bile 1911 modelini farklı çaplarda kopyaladı. Bunlardan en tanınmış olanı İspanyol STAR markasıdır. 1911 Modelinin kopyalarının Tüm dünyada yaklaşık 10 milyondan fazla sattığı sanılmaktadır.
1911 modeli bu efsane tabanca, Birinci, İkinci Dünya Savaşı, Vietnam ve Kore Savaşlarında kullanılmıştır. Daha sonra 1.Körfez Irak ve Afganistan savaşlarında da kullanılmış ve halen kullanılmaktadır. Amerika’da polis, FBI ve CIA çalışanları için en vazgeçilmez tabanca halen Colt 1911’dir. Bu tabancaların en eski modelleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin Komando Tugaylarında ve bazı piyade birliklerinde eğitimde halen kullanılmaktadır. Bir kısım Türk silahseverlerde de orijinal Colt 1911 modeli tabancaların var olduğu bilinmektedir.
COLT 1911 İN TEKNİK ÖZELLİKLERİ:
Tip: Tek hareketli (single action)
Çap: 45 Cal.-11.43 mm
Namlu uzunluğu: 125 mm (5 inch )
Namlu çıkış hızı: Yaklaşık 300m/saniye
Toplam uzunluk: Genellikle 216 mm (farklı modelleri var)
Ağırlık:Yaklaşık 900 gr.
Şarjör : 7+1 (bazı modellerde 8+1)
1971/72 Astteğmenliğim sırasında şarjörü boş olarak belimde idi. Veeee bir seferinde Paşa'nın (ANKARA 4. Kolordu ve Garnizon ve sıkıyönetim Komutanı Korgeneral Abdurrahman Ergeç) idarî binasının tuvaletinde unuttum. En az yarım saat belki de 1 saat. Sonra far kedince fırlayıp soluğu tuvaletde aldım. Allahtan bir başkası girmemiş ve bulunmamıştı, kaptım belime astım. bir daha mı çıkarayım. yıllar sonra bir zibididen bir şarkı duydum inanılır gibi değil ama sanki beni anlatıyordu. BAŞIM BELÂDA TABANCAMI UNUTTUM HELÂDA
YanıtlaSilguzelmiss aynı sılahı benim de belime vermislerdi askerken
Siltankçımıydın kardeş
SilO zibi di dediğin ahmet kaya sanırım .o sadece kürtce şarkı ve klip cekecekti tek sucu buydu.ama görüyorumki günümüz türkiyesinde milyonlarca kürtce şarkı ve klip var
Silİyi götünü kaybetmemişsin
SilZibidi dediğin Ahmet KAYA'dır. Solcuların yüksek sesle, muhafazakârın kısık sesle, ülkücülerin gizlice dinlediği bir efsanedir. Zibidi görmek istiyorsan aynaya bak denyo
YanıtlaSiladamsın kardeş
SilAynen denyo
Silİyi ki boş tabanca vermişler onu da helada unutacak kadar zeka özürlüsümüşsün. 71-72 de asteğmen olarak askerlik yaptığına göre kaba hesapla ''zibidi'' yorumunu yaptığında 70'li yaşlarda olmalısın ne yaşına yakışmış ne eğitimine ne de insanlığına yukarıda yazdığım gibi git aynaya bak zibidinin en ''hasını'' göreceksin sakın şaşırma.
YanıtlaSilbunun gibi ipneler de dinliyo ahmet kaya'yı bakma burda boyle konuştuğuna
YanıtlaSilLan atakan zibidisi sen kimsin de ahmet kayagibi kaliteli bir kişiliğe terbiyesizlik yaparsın hatsiz top oğlu top
YanıtlaSil1981/82dönemi Ankara Ulus inzibat karakolunda vatani görevini yaparken tim komutanı olarak taşıdığım silah dı 11/43 çapında tomson la aynı mermiyi atan ğüçlü bir tabancadır
YanıtlaSil45 acp mermi alan silahlar arasındaki en güçlü mü
SilBen colt 1911 hastasıyım ama usa markalı olacak üstüne silah tanımıyorum. Izmirden selamlar SAVAŞ ŞİRİN
YanıtlaSilColt 1911 silah gibi silahtır onu sadece kullananlar bilir özel bir silah olup dizaynı harika atışı harika bir silahtır amerikalılar tek kelimeyle harika bir silah yapmışlardır savaş şirin. Izmirden selamlar
YanıtlaSil